Top

Ben jij weleens uit een vliegtuig gesprongen? Dan weet je vast door wat voor rollercoaster je gaat. Van het moment dat je het vliegtuig in stapt tot dat je weer veilig met beide voeten op de grond staat. Een parachutesprong kan ons best wel heel veel leren over het leven, kwam ik later achter. Benieuwd wat? Lees dan vooral even verder.

Een sprong terug in de tijd

Het is donderdag 4 Augustus 2005, een prachtige zomerse dag. Ik ben pas net tien en op vakantie met mijn vader, opa en oma op Texel. Na een aantal dagen samen rondgetoerd te hebben met opa en oma, is het vandaag tijd voor een vader-dochter dag. Mijn vader wil graag een tandem sprong maken. Ik besluit mee te gaan om te kijken, tot ik op het kleine vliegveld aankom. Dit is wel heel cool! ”Pap, mag ik mee?”, vroeg ik. Mijn vader twijfelde even, maar ik had hem al snel overgehaald. Dit wilde ik namelijk ook! Toen had ik nooit geweten, wat een prachtige, intense en bijzondere ervaring dit zou zijn.

Welke rollercoaster heb je het over?

Toen ik besloot met mijn vader mee te gaan was ik enorm enthousiast! Ik had er echt heel veel zin in. We werden meegenomen door ervaren jumpers, kregen pakken om aan te trekken en alles wat er ging gebeuren werd stap voor stap uitgelegd.

Na de volledige uitleg, is het tijd voor het echte werk. Met nog een paar andere mensen stappen mijn vader en ik het vliegtuig in. Iedereen zit gezellig met elkaar te kletsen, alsof we gewoon onze tanden gaan poetsen bij wijze van spreken. Mijn vader en ik waren de enige die het nog nooit eerder hadden gedaan.

Wat ik me vooral nog kan herinneren is dat ik steeds meer vlinders in mijn buik begon te krijgen. Er werd gefilmd en je zag letterlijk mijn gezicht veranderen. Van enorm blij naar toch wel een beetje bang.

Shit man, waarom wilde ik dit doen?

Ja… dan is het moment daar. Ik word vastgemaakt aan mijn begeleider. Stuk voor stuk springen er al mensen uit het vliegtuig. Het spannendste moment van heel de sprong was voor mij in de deuropening. Mijn benen bungelen al over de rand en het enige wat je ziet is dat je heel hoog bent. Dat ene moment, wat hoogstens 30 seconde duurt, lijkt wel minuten te duren. Ik heb zelfs de neiging om te zeggen dat ik toch niet meer wil, maar dan is het al te laat.

Het moment dat we loskomen van het vliegtuig, valt er een enorme last van mijn schouders. Het klinkt gek, maar het enge was er voor mij meteen af. DIT IS GEWELDIG!!! We vallen met enorme snelheid naar beneden en ik gil het uit van blijdschap. Na ongeveer 30 seconde gaat de parachute open en kan ik genieten van het prachtige uitzicht. Vijf minuten later sta ik weer met beide voeten op de grond.

Wat voor les ik leerde

Nou zul je misschien wel denken, what’s the catch?! Tijdens een parachute sprong, ga je door een rollercoaster. Je gaat erin met volle moed, maar snel zal je kunnen ervaren dat je het spannend vind. Je gaat je zorgen maken over de uitkomst en je gaat nadenken over de gevolgen die het misschien wel zou kunnen hebben. Misschien durf je uiteindelijk de sprong niet eens meer te maken. Of je durft sowieso niet in het vliegtuig te stappen.

In dit prachtige leven komt ieder persoon momenten tegen waar ze angst ervaren, waar ze onzeker zijn. Dat is volkomen normaal en menselijk. De vraag is, wil je deze angst en onzekerheid aandacht geven en de macht over laten nemen, of wil je dat niet? Als ik had toegegeven aan mijn twijfels, had ik de sprong nooit gemaakt en had ik deze prachtige ervaring nooit met jullie kunnen delen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is het volgende:

”De angsten in je leven, zijn de reden dat je niet leeft in het heden. In alles dat jou morgen zou kunnen overkomen, vergeet je te leven voor je dromen.”

Dit is een prachtige quote van Lief Leven en volledig waar. Luister naar je gevoel, lieve jij, maar laat je dromen niet ondersneeuwen door je angsten en onzekerheden. Maak je niet al te veel zorgen over dingen die waarschijnlijk nooit waar zullen worden en geniet van jou levenssprong!

post a comment