Mijn eerste ervaring met de verbonden ademhaling

AdobeStock_265062268
Inspiratie

Mijn eerste ervaring met de verbonden ademhaling

Mijn eerste Breathwork Adem Coaching sessie die ik ooit onderging was tijdens een retreat met wel 25 deelnemers. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren, liggend op een dun yoga matje met een dekentje om me warm te houden. Ik had geen idee wat ademhaling mij kon brengen, ik zag het enkel als iets wat ik elke dag, heel de dag doe. Het is echter een ervaring die ik nooit zal vergeten: magisch mooi, intens, beangstigend, transformerend & helend tegelijkertijd.

Hoe gaat een Breathwork Adem Coaching sessie precies in zijn werk?

Tijdens een Adem sessie zet je jouw ademhaling in om energie die vastzit in je lichaam weer vrij te laten stromen. Hiervoor wordt een speciale techniek gebruikt: De verbonden ademhaling. Verbonden ademhaling is een vorm van ademhalen waarbij de in, – en uitademhaling met elkaar verbonden zijn. Door op deze manier te ademen ontstaat een diepe ontspanning in je lichaam. Daardoor kunnen onderdrukte emoties, pijnen en trauma’s naar de oppervlakte bewegen om te worden verwerkt en losgelaten.

Wil je meer weten over de werking van de verbonden ademhaling? Lees hier verder.

Mijn ervaring

We begonnen de Adem sessie met een korte uitleg betreft de ademhalingstechniek & een meditatie. De meditatie bracht ons in het huidige moment, zodat we vervolgens aan de slag konden gaan met wat er die dag naar boven mocht komen. Na nog geen 5 minuten verbonden ademhaling begonnen de eerste sensaties voelbaar te worden. Mijn lichaam koelde af, ik voelde tintelingen in mijn gezicht en mijn armen, handen, benen en voeten begonnen te trillen. Ik kon ze niet meer zelf bewegen, het leek wel alsof mijn lichaam werd overgenomen. Daarbij kwam er veel verdriet naar de oppervlakte. Ik huilde tranen met tuiten terwijl ik in- en uitademende zonder pauze.

Toen het trillen, de kramp en de verdoving voor langere tijd bleef aanhouden raakte ik licht in paniek. Ik probeerde met man en macht mijn hand en been neer te leggen op de grond, maar wat ik ook probeerde, de kramp bleef. Een van de begeleiders is toen bij mij gekomen om me daar doorheen te praten. Het is namelijk alleen maar goed als je lichaam zoveel loslaat. & alles is vergankelijk, niets blijft, dus ook de kramp en het verdovende gevoel niet.

Door de begeleiding lukte het mij om acceptatie te vinden en de controle, die ik toch al niet had, volledig los te laten. Blijkbaar was dit wat door mij heen mocht bewegen. De angst zakte weg en meer verdriet kwam naar de oppervlakte. Na een bepaalde tijd mochten we weer terugkeren naar onze normale ademhaling, om vervolgens volledige ontspanning te mogen ervaren. De krampen, tintelingen, verdoving etc. trekken rustig aan weg & tot mijn verbazing kom ik erachter dat tijdens de Adem sessie mijn buurman en ik elkaars hand hebben gepakt, zonder dat we dit beiden bewust hebben gedaan. We hebben elkaar geholpen zonder daar bewust van te zijn.

Het gevoel achteraf

Terwijl iedereen rustig uit de trance staat ontwaakt wordt er muziek opgezet om rustig aan op te bewegen. Om weer te gronden. We trillen deze keer bewust ons hele lichaam, springen, bewegen, stampen. De energie gaat weer omhoog en er wordt gelachen. We delen onze verhalen met elkaar. Zo heeft de een heel veel visuele beelden gezien en ontmoette de ander een overledene. Ik ervaarde zoals hierboven staat vooral veel lichamelijke sensaties en verdriet. Het is bijzonder om te horen hoe ieders ervaring zo anders lijkt te zijn, maar een ding komt bij iedereen terug: Opluchting, transformatie & stroming.

Er zijn veel lessen die ik heb mogen halen uit deze bijzondere ervaring, waaronder:
  1. Laat de controle los, je hebt namelijk nooit echt de controle gehad.
  2. Je bent nooit alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen.
  3. Laat los en geef ruimte aan dat wat door je heen mag bewegen, daar is grootse transformatie te vinden.
  4. Accepteer dat niet alles gaat zoals jij wilt, dat het anders loopt betekend niet dat het niet goed is.
  5. Ademhaling is me een partijtje krachtig en transformerend!

Hierna volgde nog vele Adem sessies voor mij, iedere keer met weer nieuwe lessen en diepere laagjes die getransformeerd mochten worden van angst naar liefde. Ik ben nog lang niet uitgeademd, dat is een ding wat zeker is. Het is een van mijn favoriete ‘medicijnen’, iets wat we altijd bij ons dragen en werkelijk heling biedt op hele diepe niveaus. Een ervaring die ik iedereen zou aanbevelen! Wil jij ondervinden wat een Adem Coaching sessie jou kan bieden? Maak een afspraak, ik help je graag met het vrijlaten van deze emoties, zodat je lichaam weer kan helen.

Liefs, Lotte