De verbinding tussen emoties en lichamelijke klachten

AdobeStock_418141314
Inspiratie

De verbinding tussen emoties en lichamelijke klachten

Ik zit op het strand met een vriendin en we kijken samen naar de zonsondergang terwijl we een fijn en diepgaand gesprek voeren. Ik deel iets met haar wat me raakt en plotseling voel ik het… een brok in mijn keel. In de hoeken van mijn ogen voel ik tranen branden en mijn keel voelt dichtgeknepen terwijl ik mijn tranen probeer weg te slikken. Een kort moment houdt dit gevoel aan, tot ik besluit de tranen gewoon te laten stromen. De brok in mijn keel verdwijnt en ik kan weer zonder enige moeite ademhalen.

Iets soortgelijks heb jij vast wel eens meegemaakt. Je lichaam reageert zodra een emotie de kop op speelt, maar wist je ook dat lichamelijke klachten kunnen ontstaan als je emoties negeert, wegduwt of ontkent? Let me explain.

Emotie = Energie in beweging

Het woord emotie is een verkorte versie van de woorden ‘Energy in motion’, ook wel energie in beweging. Alles om ons heen bestaat uit energie, zo ook onze emoties. Deze emoties hebben een bepaalde trilling, de frequentie verschilt per emotie. Nou is het vast wel eens voorgekomen dat jij een emotie voelde opkomen die je helemaal niet wilde voelen (op dat moment) waarna je besloot om deze te negeren, weg te duwen of te ontkennen (denk hier aan het nemen van verslavende middelen als verdoving, te veel eten of sporten, afleiding zoeken om het gevoel maar niet te voelen, etc.). Dit kun je zowel bewust als onbewust hebben gedaan.

Nou kun je bewust of onbewust wel beslissen dat je geen zin hebt in een bepaalde emotie, maar de energie en trilling van deze emotie is wel al in jouw lichaam aanwezig op dat moment. Wanneer je de emotie onderdrukt, kan de opgebouwde energie niet vrij uit je lichaam bewegen en zal deze dus ergens in jouw lichaam worden opgeslagen. Hier komen dan ook de lichamelijke klachten om het hoekje kijken.

Lichaamsdelen in verbinding met emoties

In het intro geef ik al een voorbeeld over een lichamelijke gewaarwording die tot stand kan komen bij het voelen van de emotie verdriet. Het verdriet zorgt letterlijk voor een brok in mijn keel. Zo zijn er naast deze uitspraak nog meer bekende uitspraken die doelen op fysieke ongemakken door het voelen van een emotie. Denk aan: ‘Heb je iets op je lever?’, ‘Het ligt zwaar op de maag…’, ‘Ik doe het in mijn broek van angst’ en/of ‘Ik heb last van een gebroken hart’. Dit zijn allemaal zinnen waar we misschien wel wekelijks mee in aanraking komen, maar dit zijn niet de enige lichamelijke verbindingen met emoties. Voor sommige verbindingen moeten we iets verder kijken.

Nu wordt het interessant. Door onderzoek te doen naar blijvende lichamelijke klachten zou je namelijk zomaar kunnen ontdekken waarom je ze hebt. Ik zal mijzelf hier als voorbeeld nemen. Een gevoelig gebied in mijn lichaam zijn de spieren rondom mijn nek en schouders. Deze spelen regelmatig op wanneer ik veel stress ervaar en voor mijn gevoel te veel hooi op mijn vork heb genomen. 

Op zo een moment kan ik ervoor kiezen om naar de fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut kan voor tijdelijke pijnvermindering zorgen of misschien de pijn wel even helemaal laten verdwijnen, maar zolang de opgebouwde energie/emotie blijft zitten, zal de pijn vroeg of laat weer zijn intrede doen. Het is dan ook verstandig om niet alleen lichamelijk aan de slag te gaan met mijn pijn, maar ook om naar de onderliggende opgebouwde energie te kijken en daar iets mee te doen.

& dat geldt ook voor jou!

Mijn tip voor jou: Ga op onderzoek uit. Hier vind je een kleine lijst met algemene lichamelijke klachten en de emoties die daarmee verbonden zijn. Als je zelf in de materie wil stappen is het boek ‘De sleutel tot zelfbevrijding’ van Christiane Beerlandt erg leuk om te hebben. & mocht je er nou zelf niet uitkomen maar weet je wel dat jouw lichamelijke klachten voortkomen uit een onderdrukte emotie, misschien is de Personal Reset wel wat voor je! Ik help je graag met het vrijlaten van deze emoties, zodat je lichaam weer kan helen.    

Liefs, Lotte