De stad waar alles veranderde na een vulkaanuitbarsting: Het prachtige Pompeii

IMG_1783
Italië / Travel

De stad waar alles veranderde na een vulkaanuitbarsting: Het prachtige Pompeii

Al vanaf het moment dat ik hoorde van de tragedie van Pompeii was ik gefascineerd. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe deze stad (en alle levende wezens erin) aan zijn einde is gekomen. Toch is het echt zo, de stad werd in het jaar 79 bedolven onder een dikke laag as als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Sindsdien is er al veel onderzoek geweest en is er een hele stad onder de as vandaag getoverd. Archeologen vinden tot op de dag van vandaag nog steeds nieuwe vondsten. Dit is tragisch en zo bijzonder tegelijkertijd. Tijd om een kijkje te gaan nemen.

Een tour naar het prachtige Pompeii

Tijdens het boeken van onze citytrip naar Rome besloot ik dat ik ook enorm graag naar Pompeii wilde. Vanuit Rome zijn er verschillende mogelijkheden om naar Pompeii te gaan. Na wat voor onderzoek, namelijk de film Pompeii kijken met hottie Kit Harington (yes please haha), boekte we een tour en lieten we ons meenemen naar de overblijfselen van de stad. De dag begint vroeg als we verzamelen bij de meetingpoint waar we worden opgehaald door de bus. De reis naar Pompeii vanaf Rome duurt lang, een enkele reis is 3 tot 3,5 uur. Toch vind ik het dit meer dan waard. Ik weet me ook prima bezig te houden met een muziekje terwijl ik naar buiten kijk en het platteland van Italië voorbijzie vliegen. Ik kan niet wachten tot we er dadelijk zijn.

3,5 uur later

We zijn er. Door de handige skip te line tickets mogen we meteen doorlopen om de stad te gaan ontdekken. Het eerste wat mij opvalt is de energie. Het voelt gewoon alsof je een stap terugzet in een lang vervlogen tijd. Pompeii licht een tipje van de sluier op over hoe het leven er bijna 2000 jaar geleden moet hebben uitgezien. Ik loop door de verlaten straten van de stad en bewonder de opgravingen van villa’s van de welgestelden Romeinen, bordelen, bescheiden huisjes van boeren, het amfitheater en alledaagse huiselijke voorwerpen die zijn gevonden onder de as. Het meest bijzondere wat er wordt opgegraven zijn toch wel de lichamen, in ieder geval voor mij. Of nouja, de holtes daarvan, de lichamen zijn namelijk compleet vergaan. Je kan zelfs enige emotie zien als je de ‘’lichamen’’ goed observeert. Zo zie je ze rennen voor hun leven, elkaar vastpakken en knuffelen en je ziet ze creperen. Dit is griezelig maar ook zo bijzonder.

Een stad die ik nooit zal vergeten

Het is gewoon bijna ongelooflijk hoe deze stad onder de laag as vandaan is gekomen. Buiten de lichamen om zijn ook de muren met beschilderingen voor een groot deel bewaard gebleven. Je ziet de vloeren en de alledaagse voorwerpen en het is in een woord fascinerend. Het enige wat ik kon denken tijdens ons bezoek aan Pompeii was WAUW. Het is nog mooier en indrukwekkender als ik mij van tevoren voorstelde en daarom adviseer ik jou om ook te gaan, vooral als je het leuk vindt om films en series te kijken van tijden die we nooit echt zullen meemaken. Dit is een mooie kans om dat toch een soort van te doen.

Het is tijd om weer te gaan

Na vier uur ronddwalen en bewonderen is het tijd om weer terug te keren naar Rome. Ik ben verbaasd, want ik heb een plek niet kunnen vinden, namelijk de opgraving van meerdere lichamen naast elkaar. Ik baal enorm als ik terug naar Rome de plek op de kaart zie. Ik zou bijna mijn dag erdoor laten verpesten, tot ik bedenk hoe gaaf deze ervaring op zich was, zelfs zonder deze laatste opgraving die ik zo graag had willen zien. Des te meer reden om later nog eens terug te keren.

Praktische info

De tour waarvoor wij hebben gekozen kostte vanaf €87 euro per persoon. Na meerdere ervaringen met Tiqets.nl besloten we om ook deze tour via hen te boeken. De tour was goed geregeld en kan je, indien geïnteresseerd, kan je hier boeken. Vond je dit blog leuk om te lezen? Ben je al eens in Pompeii geweest en wil je er iets over kwijt of heb je nog vragen voor je het zelf gaat bezoeken? Laat een reactie achter!