Top

Zoals je in mijn vorige blog wellicht al hebt gelezen, heb ik het een lange tijd niet makkelijk gehad. Ik had enorm veel twijfels over mezelf. Ben ik wel goed genoeg? Vinden andere mensen mij aardig? Doe ik mijn werk goed? Dit zijn enkele vragen die ik mezelf iedere dag stelde. Dit kwam doordat ik niet volledig van mezelf hield. Ik had heel weinig zelfvertrouwen, ik had geen zelfliefde en geen zelf acceptatie. Ik wilde heel veel dingen aan mezelf veranderen. Ik vond mezelf te dik, te druk en een beetje raar, want ik was niet als alle andere mensen om mij heen.

Ook vond ik het enorm belangrijk wat andere mensen van mij vonden, want ik geloofde namelijk dat hun mening de waarheid was. Dat bracht veel negatieve gevolgen met zich mee: Ik was ongelukkig, ik sliep niet goed en ik legde veel te veel druk op mijn eigen schouders.

Hoewel ik wist dat het niet goed zat, had ik geen oplossing voor mezelf. Tot ik me op een gegeven moment ging verdiepen in de kracht van taal en erachter kwam wat een groot effect je mindset heeft op het leven (lees mijn gastblog die ik daarover schreef voor Healthy Wanderlust binnenkort hier). Er ging een hele bijzondere nieuwe wereld voor mij open, want wist ik veel dat mijn eigen gedachtes mijn humeur bepaalde?!

Het heeft mij 23 jaar gekost om het antwoord te vinden op de vraag: hoe los ik dit op? Het had nog veel langer kunnen duren. Gelukkig zijn er liefdevolle mensen in mijn omgeving geweest die mij een duwtje in de goede richting hebben gegeven. Nu is de vraag:

Heb jij ook een duwtje nodig?

Ja? Dan geef ik die met alle liefde. Ten eerste wil ik je meegeven dat het enorm belangrijk is om jezelf te accepteren en lief te hebben. Het klinkt nogal cliché, maar zolang je niet van jezelf houdt, kan je niet optimaal genieten van het leven. En gelukkig zijn, dat willen we toch allemaal wel?! Daarom is het enorm belangrijk om jezelf positief te benaderen. Hieronder 3 tips die meteen invloed hebben op jou gevoel over jezelf, waardoor je direct meer zelfliefde ontwikkeld.

#1 Leg de focus op je goede punten

Door je te richten op je positieve punten voel je je meteen al enorm anders. Dus in plaats van de gedachte: “Ik moet echt afvallen, want ik zie eruit als een …”, zeg iets tegen jezelf wat je wel mooi vindt. Zelfs als je bepaalde dingen niet over jezelf gelooft, kan het helpen als je het tegen jezelf zegt in de spiegel. I know, kan ongemakkelijk voelen, maar probeer het eens. Zeg tegen jezelf hoe goed je eruit ziet, hoe aardig je bent, hoe waardevol je bent en hoe veel je van jezelf houdt! Je zult na een aantal keren echt verschil voelen, beloofd!

#2 Beloon jezelf!

Heb je een taak voldaan waar je eerder tegen op keek? Beloon jezelf. Erken je inspanning. Je hebt goed werk verricht, dus een beloning heb jij wel verdiend. Je kan de beloning zo groot of klein maken als je zelf wilt. Koop bijvoorbeeld die lekkere chocoladereep die je zo graag lust, ga een avondje lekker naar de sauna, boek een massage of neem een avond de tijd om een mooi boek te lezen. Hoe vaker je jezelf beloont voor je behaalde doelen, hoe meer zin je hebt om met een volgende taak aan de slag te gaan en hoe meer je je gaat focussen op het positieve. Win-win situatie dus!

#3 Durf los te laten

Zijn er momenten geweest waar je voor je gevoel hebt gefaald? Waar je niet goed genoeg was? Ga zo een moment nog eens na en probeer de leermomenten eruit te halen. Ook een nare of vervelende ervaring is er niet voor niets, het is er om jou iets te leren. Zodra je die leermomenten eruit hebt gehaald, vergeef jezelf en laat het los. Het heeft geen zin om er nog mee rond te blijven lopen, je kan er nu namelijk niets meer aan veranderen.

“Leven in acceptatie is laten komen wat komt en laten gaan wat gaat. Wat overblijft is wat voor jou op dat moment nodig is.”

Dit zijn de eerste drie stappen om dichter bij jezelf te komen en ook echt van jezelf te gaan houden. Focussen op het goede, jezelf belonen en jezelf vergeven. Begin hier maar alvast mee en houdt vooral mijn site en social media pagina’s in de gaten voor de volgende blogs die jou gaan helpen naar meer zelfliefde en een gelukkiger leven!

post a comment